Com fer un canal de Youtube i gravar vídeos
Per poder tenir un canal de Youtube d’entrada cal tenir un compte de Google, un Gmail que diem popularment. Per fer-ho aneu a Youtube donats d’alta amb l’usuari de Google que vulgueu crear el canal i feu clic a la foto de la icona d’usuari de dalt a la dreta. Trieu l’opció “crea un canal”. A partir d’aquí us farà diverses preguntes per configurar-lo. Tipus de canal, temàtica, etc…és força intuïtiu. Sobretot trieu l’opció de català quan us pregunti per l’idioma del canal. Així en serem més. Aquí teniu quatre indicacions de com fer-ho.
Primers passos
És important primer de tot dedicar un temps al disseny del canal. És de les coses més importants perquè funcioni. Dissenyeu o trieu una icona pel canal, que és la mateixa del compte de Google. Bonica, clara, identificable a mida petita, etc…si no en poseu cap no sembla seriós. També cal afegir una capçalera al canal. Youtube porta capçaleres predissenyades, si us n’agrada alguna la podeu fer servir, però és molt millor crear-ne una de pròpia que us identifiqui.
Per les mides podeu seguir aquestes orientacions: (via www.perception.cat)
És molt important també escriure quatre ratlles a l’apartat “descripció del canal” perquè qui hi entri entengui ràpidament què feu. Allà també podeu posar enllaços a la vostra pàgina web, xarxes socials, etc. Hi ha molta gent que no ho omple i això fa fugir a molts usuaris. No tenim paciència ja ho sabeu.
Com crear vídeos
Mireu crear vídeos és una professió, però entenent que no som directors de cine, us donaré quatre consells per fer-ho el millor possible.
LA GRAVACIÓ – El 80% de l’èxit d’un vídeo és quan el gravem. Un cop fet, és molt complicat millorar una mala gravació en l’edició.
Bona il·luminació de l’espai. Vol dir no gravar a contrallum, sempre intentar que la nostra cara tingui llum i no el fons. El millor focus és la llum natural, però si no en teniu poseu algun tipus de llum artificial de l’espai. Sempre llum indirecta que reboti al sostre a les parets. Directe a la cara hi ha moltes opcions que quedi malament i faci ombres.
El fons del vídeo. És important mirar per càmera què es veurà darrere nostre un cop haguem gravat, vull dir, hi ha altres persones, objectes no desitjables, brutícia, els plats bruts sobre la taula, alguna imatge que molesti a qui ho mira, etc. val la pena “preparar” una mica l’escena abans de gravar. Sovint, només movent la càmera una mica tenim un pla molt més agradable que el que havíem triat primer. Si ho feu amb una webcam fixa encara és més important que elimineu o dissimuleu elements del fons que no aporten res i distreuen a qui ho mira.
L’enquadrament. Per encuadrar la cara d’una persona cal respectar els espais “d’aire” per dalt i pels costats perquè la cara no estigui a baix de tot de la imatge ni als extrems. Per fer una entrevista sempre es recomana que qui surt estigui una mica descentrat cap a un costat respecte el mig de la pantalla, però en el cas d’alguns vídeos tipus classes, podem posar-nos al centre sense problema. Hem de decidir si volem que se’ns vegin les mans o no. És força recomanable el majoria de casos ja que afegeixen expressivitat als vídeos, i si heu de manipular o ensenyar objectes, s’haurien de veure sempre.
El so. El gran drama de la majoria de vídeos. Els micros dels mòbils o de les càmeres NO SERVEIXEN per fer un bon vídeo. Si teniu micro, ni que sigui d’uns auriculars, sempre serà millor que el del mòbil, sobretot si esteu a més de 1,5 metres del mòbil. Si és menys pot colar, però a més distància fa molt d’eco i molesta quan mires el vídeo. Per resoldre això teniu altres opcions com amb un mòbil gravar la imatge i amb un altre tenir-lo a la butxaca de la solapa de la camisa o a prop vostre per gravar l’àudio. Després quan munteu el vídeo substituiu el so de la càmera pel so del mòbil que ha gravat més a prop. Per poder fer això, és important gravar d’una sola tirada perquè un cop sincronitzat vídeo i so al principi del vídeo, ja no ho haureu de tornar a fer. Si aneu fent talls durant la gravació, després haureu de sincronitzar x clips i és un pal. Els programes d’edició tenen una opció que és “normalitzar” el so. El que fa és pujar el volum dels vostres clips al màxim, SENSE que el so quedi saturat. Cal fer-ho o el volum del vídeo quedarà fluix, encara que el sentiu bé als vostres auriculars. Cal nivellar el volum del vostre vídeo respecte els altres vídeos de la xarxa.
Aquí teniu part d’un vídeo que vaig fer per una altra cosa amb quatre consells per gravar un vídeo.
Publicar el vídeo a Youtube
Per exportar el vídeo per Youtube la majoria de programes d’edició tenen ja un “preset” preparat per Youtube, així no cal pensar massa a nivell tècnic. Si el vostre mòbil grava a 1280 x 720 píxels no podeu exportar a una mida més gran o pixelarà. Si és a 1920 x 1080 píxels el podeu exportar així o una mica més petit a 1280 x 720 per millorar lleugerament la qualitat del vídeo final i que trigui menys a exportar i pesi menys al vostre disc dur. A Youtube li és igual el que pesi.
Per penjar el vídeo al vostre canal ho heu de fer amb la icona de la camareta que hi ha a la part superior dreta del vostre canal. Hi ha dues opcions, penja un vídeo i emet en directe. Trieu la primera. Fer un directe és per un altre capítol i és força més complex. No us ho recomano si no sabeu com va. Un cop tingueu el vídeo penjat al Youtube és MOLT IMPORTANT, omplir al màxim tots els camps d’informació del vídeo, títol, descripció, categoria del vídeo, idioma, paraules clau, data de gravació o publicació, ubicació, etc. La primera vegada sembla molta feina però veureu que no és tant i ÉS BÀSIC perquè us trobin a la gran immensitat de milions de vídeos que hi ha a Youtube.
LA MINIATURA – És de les coses més importants d’un vídeo. Youtube per defecte et proposa 3 moments del vídeo que considera que son representatius, 9 de cada 10 vegades no son massa bones, i és molt recomanable fer-vos les vostres miniatures. Per fer-ho, amb una mida de 1280 x 720 píxels és suficient. Penseu que si poseu textos la gent ho veurà en petit a un mòbil, no feu la lletra gaire petita. Una bona imatge ajuda a fer clic a la gent, si poseu un fons negre amb una frase blanca no és tant atractiu com que surti la vostra cara amb alguna frase curta que ajudi a entendre de què va aquell vídeo.
I després què?
Doncs ara toca moure els vídeos per la xarxa. Si teniu xarxes socials compartiu els vídeos amb l’enllaç a Youtube, si la miniatura és lletja la gent no hi anirà. Si no us carrega la miniatura quan feu el post, afegiu la imatge que teniu de quan la vau fer + l’enllaç al vídeo. Tenir seguidors és molt complicat, però cal ser persistent. No se sap mai quan pots tenir un cop de sort i que la gent et comenci a seguir. Un cop això passi és important ser constant en les publicacions. Si en pengem un al mes, docns un cada mes, si és un per setmana, que sigui així, però penjar-ne 5 en un dia i després cap més fins al cap de 3 mesos, no és recomanable. Feu tot el que pugueu i sobretot investigueu, proveu, equivoqueu-vos, per aprendre.